Resan börjar i huvudstaden Lissabon och slutar i Portugals andra stad Porto och den vackra Dourodalen. På vägen norrut besöker vi bl a pilgrimsorten Fátima & universitetsstaden Coimbra. Vi badar också i Atlanten. Douro är en av världens vackraste vinregioner, numera världsarvsmärkt.

Torsdag 8/10. Våra direktflyg från Stockholm, Göteborg & Köpenhamn landar i Lissabon på sen eftermiddag. Transfer till vårt centrala Hotel Olissippo Marquês de Sá där god middag och skön säng väntar.

Fredag 9/10. Vi gör Lissabon på förmiddagen med bl a S:t Antonius ”födelsekyrka” och katedralen intill. Sedan kör vi via världsarvet Belém & Kolumbusmonumentet vidare på en utflykt västerut till den romantiska staden Sintra som ligger på berget med samma namn. Sintra är besjunget av Lord Byron och HC Andersen som bott här. Fri tid för lunch innan vi besöker det portugisiska kungahusets sommarpalats och hela stadskärnan är förklarat som världsarv av UNESCO. Vi gör strandhugg i det pittoreska fiskeläget Cascais och fashionabla Estoril innan vi beger oss hem till vårt hotell i Lissabon. Ikväll serveras vår middag på en av Lissabons bästa fiskrestauranter som ligger nära hotellet.

Lördag 10/10. Vi lämnar huvudstaden och kör norrut och gör flera stopp under dagens färd. Först Óbidos, ett av Portugals medeltida juveler som också är världsberömt för sin choklad.  Därefter besöker vi det gotiska UNESCO-märkta cistercienserklostret i Alcobaca innan det blir lunch i Názare vid havet. Vi besöker också den kända pilgrimskyrkan Nossa Senhora da Nazaré från 1182. Vi fortsätter till Batalha där Portugal som nation föddes vid slaget mot Spanjorerna 1385. För att tacka Jungfru Maria för segern reste kung Johan I på platsen ett dominikankloster i gotisk stil som är så unikt att det står på UNESCOS Världsarvslista. På sen eftermiddag anländer vi till nationalhelgedomen Fátima som årligen besöks av över 4 miljoner pilgrimer från hela världen och vars dramatiska profetiska historia började 1917. Vi bor på anrika Hotell Estrela de Fátima**** som ligger 50 m från entrén till sanktuariet. Efter middagen kan den som vill delta i Rosenkranbönen kl 21.30 som avslutas med en ljusprocession.

Söndag 11/10. Flera möjligheter att gå i högmässan i sanktuariet innan vi åker till Tomar där det blir tid för lunch innan besöket till tempelriddarnas exceptionella klosterkyrka ”Kristi konvent” som också är ett UNESCOs världsarv. Vi fortsätter norrut och anländer på eftermiddagen till vackra Coimbra som var Portugals huvudstad 1139-1260 med landets äldsta universitet och som ger staden en ung akademisk atmosfär. Staden har också sin egen form av Fado-sång. Vi bor bra på centrala Hotel Tivoli Coimbra****.

Måndag 12/10. Vi besöker det kungliga universitetet och dess bibliotek som är inrymt i det gamla kungapalatset. Nattetid övervakas böckerna av fladdermöss – och är ett UNESCOs världsarv. Vi kör sedan nordväst ut till kusten och Aveiro, Portugals Venedig. Fri tid för lunch. Sedan gör vi en stadsvandring med vår guide. Längs kanalerna ligger de gondol-liknande båtarna “Moliceiro”. Vi gör en båttur och får se Aveiro från gondolen.  Logi & middag på Meliá Ria Hotel & Spa **** som ligger spektakulärt vid vattnet.

Tisdag 13/10. Vi kör de ca sex milen norrut till Portugals andra stad Porto. Panoramatur med bussen innan vi besöker Igreja de São Francisco som är Portugals främsta gotiska kyrka. Vi promenerar i stadskärnan som i sin helhet är ett världsarv enligt UNESCO. Fri tid för lunch. Kl 15 gör vi ett studiebesök i en klassisk portvinskällare och tillhörande vinprovning. Fri tid för egna strövtåg. Vi bor centralt på Hotel Fénix Porto****

Onsdag 14/10. Vi kör till Guimarães som brukar kallas den portugisiska nationens vagga och var Europeisk kulturhuvudstad 2012. Vi kör in i Dourodalen och Peso da Régua. Vi äter en underbar traditionell “Douro-lunch” på en ”quinta”(ingår i resans pris). Vi gör också ett studiebesök till en vingård som tillverkar några av världens främsta portviner. Vinprovning ingår. Åter till vårt hotell i Porto och middag.

Torsdag 15/10. Transfer till Portos internationella flygplats för hemresa.

Reseledare: Oscar Porath som sedan 2009 jobbar på EXODUS Resor och som är berest i Portugal.

Pris: 12 990 kr              Enkelrum: 1 990 kr

Allt detta ingår i resans pris: Direktflyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn-Lissabon med varm måltid ombord, flyg hem från Porto. 7 nätter i dubbelrum på 4-stjärniga hotell med frukost och middag samt lunch sista dagen. Måltidsdryck(vatten och vin) ingår i alla måltider, rundresa med buss, utflykter och entréer enligt program, öronsnäckor, svensktalande/engelsktalande lokal guide, svensk reseledare från EXODUS Resor, EU-moms.

Snabbsökning

Broschyr

Ladda hem PDF

exodus resebroschyr... (PDF) »

Beställ broschyr

Beställ
Hem